המטרה:
- לחשוף ולגנות את המניעים של התנהגות בריונית.
- לברר, מדוע אנשים מדברים בשפה גסה.
- התקפה בריונית על עובד בחנות.
צפייה בסרטון:
התקפה בריונית על מוכר בחנות
https://www.youtube.com/watch?v=KlOSsTQB9nA
דיון:
* מה לדעתכם קרה לבחורה הזאת? מדוע היא הגיבה כך?
– סביר שזה לא קרה פתאום. בעברה היא למדה שדברים נפתרים רק בכוח; ומכיוון שגם חבריה היו כאלה, היא קראה להם כדי לפצות על "עלבונה".
* האם היה כאן באמת עלבון?
– לא. לא הייתה לה שום סיבה להיעלב. בזמן קורונה חייבים כולם ללבוש מסיכות, ועל אחת כמה- בחדרים סגורים. הכבוד של הבחורה נפגע, אבל זהו כבוד מסולף.
* האם היא הייתה מגיבה בצורה דומה גם אם ידידיה הבריונים לא היו מחכים בחוץ?
– אין ספק שלא. היא לא הייתה מעיזה.
* האם אתם מכירים תגובות דומות?
* האם יש תופעות של בריונות בבית הספר?
* לספר על "תקרית השוקולד" במטוס:
תקרית השוקולד במטוס
וואלה.
חברת התעופה הודיעה היום (ראשון) כי מונה צוות לבדיקת נסיבות האירוע החמור, שבמהלכו שלושה נוסעים ישראלים בטיסה מנתב"ג לוורנה שבבולגריה תקפו מילולית את אחד הדיילים, איימו עליו וקיללו אותו לאחר שזה סירב למכור שוקולד לאחת הנוסעות. מתחקיר ראשוני שבוצע עולה כי הנוסעים בטיסה התנהגו בבוטות כלפי הצוות ולא נשמעו להנחיות במהלך כל הטיסה, עוד לפני האירוע המדובר. השיא הגיע כשהדיילים עברו בין הנוסעים עם עגלת הדיוטי פרי. עוד עולה מהתחקיר, שהחל עוד לפני פרסום סרטון התקרית ברשתות החברתיות, עולה כי העגלה נעצרה על ידי הדיילים, ואחד מהם מכר דבר מה לנוסע. בשלב הזה פנתה אליו נוסעת שישבה שתי שורות אחריו, ודרשה ממנו שיעזוב את הנוסע וימכור לה שוקולד. הדייל הסביר לה שהוא יגיע אליה בהמשך, אולם הסברו לא סיפק אותה והיא החלה לצעוק לעברו:.
""אתה תמכור לי שוקולד, הבנת? אתה עובד שלי, שילמתי עליך כסף", אמרה לדייל. "אני לא עובד שלך, היית מתה שאני אהיה עובד שלך", הוא ענה לה, והיא בתגובה השיבה: "אני רוצה את השוקולד. מאיזה סיבה אתה לא רוצה למכור לי את השוקולד? אני רוצה את השוקולד. מה זה, אני רוצה את השוקולד". בשלב זה, הצטרפו לוויכוח הבוטה נוסעים נוספים, אחת מהם היא אחותה של אותה נוסעת. "תמכור לה את השוקולד, מה היא ערבייה? כוסרבאק תמכור לה שוקולד, שמעת?". הדייל ענה לה: "זכרי את המילים שלי, את לוורנה לא תגיעי", ובתגובה התפרץ לעברו נוסע נוסף, שאמר לו: "אני שם זין עליך, ועל ורנה. גורם בכיר ב"ישראייר" הודה כי התקרית עם הנוסעים בטיסה היא "לא משהו שאני יכול לומר שהוא חריג, אבל לשמחתנו זה גם לא משהו יומיומי". הגורם סיפר כי "התופעה הזו של התנהגות גסה ובריונית מתגברת, גם אצלנו וגם בחברות תעופה רבות אחרות."
לחלק לכל תלמיד דף עם תיאור התקרית. קריאת התיאור.
איך הייתם מגדירים את התנהגות הבחורה?
גסות רוח –
חוצפה.
מעליבה.
פוגענית.
שחצנית.
אגואיסטית.
לדעתכם, החברה הייתה צריכה להגיב על כך?
החברה לא הגיבה, ולדעתי, זוהי טעות. בתקרית אחרת, הוביל נהג ערבי סחורה לביתו של לקוח, אך הלקוח סירב "לקבל סחורה מערבי". בתגובה, הודיעה החברה, שופרסל, ללקוח שהוא לא נמנה יותר על לקוחותיה. עם זה, צריך לומר שהתקשורת בארץ גינתה את "אשת השוקולד" בחריפות רבה.
* מה דעתכם על אמירת האחות: "תמכור לה את השוקולד. מה, היא ערבייה?"
כלומר: לערבים אפשר להתייחס בזלזול; אבל ליהודים?! זוהי גזענות בוטה; והיא באה לה באופן טבעי.
* כמה מילים גסות יש בחילופי הדברים האלה?
* האם זו צורת דיבור רגילה, או חריגה?
* האם שמעת דיבורים כאלה מתלמידים בבית הספר?
* מה דעתך על כך?
" כוסית"
* מה אומרת המילה הזאת?
* דיון
* לבנות (לכל בת לחוד):
איך את מרגישה עם המילה הזאת?
* דיון בין הבנות.
* זאת מילה מכוערת ופוגעת. היא מתארת בת יפה כאיבר מין. זה מוריד את הרמה, משפיל. לכל בת (ובן) יש תכונות רבות. מי שבוחר להשתמש ב"כוסית", מסתכל על הבת רק דרך איבר המין שלה.
לבנים: מה ששמעתם כאן חידש לכם משהו?